Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská tajná služba překazila bombové útoky na železnici

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Ukrajinská tajná služba SBU dnes oznámila, že zadržela pětici mužů, připravujících bombové útoky na železniční tratě v okolí Lvova na západě země.

Některá média tuto akci dávají do souvislosti s víkendovým pokusem o atentát na jednoho z vůdců proruských separatistů Igora Plotnického na opačném konci Ukrajiny.

"Při speciální operaci agenti dopadli a zatkli pět členů teroristické skupiny, kteří plánovali současně vyhodit do povětří tři různé tratě," uvedla SBU. Dodala, že jednoho z teroristů dopadla přímo při činu, když kladl nálož na železničním mostu u obce Dubljany. Vzápětí se rozpoutala přestřelka, při které byl zraněn jak podezřelý, tak jeden z důstojníků SBU. Oba zranění jsou mimo ohrožení života.

SBU při operaci zabavila množství zbraní, včetně automatických pušek, pancéřovek, více než než pět kilogramů výbušnin a také roznětky.

O zatčených SBU neuvedla žádné podrobnosti. Teroristické útoky na tratě, po kterých jezdí mezinárodní vlaky mezi Kyjevem a pohraniční stanicí Čop, měly podle mluvčí SBU Oleny Hitljanské destabilizovat situaci v zemi. "Velice aktivně pracujeme na tom, abychom zmařili teroristické útoky ještě ve stádiu přípravy," řekla televizi 112.

Témata:  Ukrajina atentát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy