Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž, který útočil v Belgii mačetou žil v zemi nelegálně a měl být vyhoštěn

Policie Belgie
Policie Belgie
Foto: Collectorofinsignia

Brusel - Belgický státní tajemník pro migraci Theo Francken dne uvedl, že Alžířan, který v sobotu v Charleroi zranil mačetou dvě policistky, žil v Belgii nelegálně. Podle agentury AP měl být muž vyhoštěn.

Francken také potvrdil předchozí informaci prokuratury, že policie v minulosti neměla žádné informace o možných vazbách útočníka na teroristická uskupení, přesto pro ni nebyl úplně neznámý. „Byl zadržen s hašišem a s dalšími drogami a dostal pokutu, protože jezdil autobusem na jízdenku svého bratra," uvedl Francken.

K útoku došlo sobotu odpoledne u kontrolního stanoviště před budovou hlavní policejní stanice v centru města. Alžířan údajně k policistkám přistoupil, z vaku vytáhl mačetu a okamžitě s ní začal sekat. Jedna policistka utrpěla vážné zranění v obličeji, druhá vyvázla s lehkým zraněním. Útočníka postřelil policista, po převozu do nemocnice zemřel.

Podle vyšetřovatelů volal Cháled Babúri při útoku Alláhu akbar (Bůh je velký). V neděli se k incidentu přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Babúri (33) žil v Belgii od roku 2012 a v zemi pobýval nelegálně. Úřady mu dvakrát nařídily opustit zemi, ani jednou ale výzvu neuposlechl. Francken přiznal, že se Belgii zatím nepodařilo vyjednat s Alžírskem dohodu o vracení nelegálních přistěhovalců a že severoafrická země odmítá přijímat ty, kdo se nevrátí dobrovolně.

Témata:  Belgie policie Belgie

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.