Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Způsobí brexit ekonomickou krizi? Agentura to vidí takto

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Jaké dopady bude mít případný brexit na ekonomiku Velké Británie, je značně nejisté. Mnozí straší katastrofou, ratingová agentura Moody's naopak uklidňuje.

"Náš základní scénář předpovídá, že negativní ekonomický dopad brexitu bude relativně malý," uvedla agentura. Vzhledem k tomu "neočekáváme výraznější nárůst nezaměstnanosti a úrokových sazeb ani podstatnější pokles cen realit v Británii jako celku", dodává se ve zprávě.

Oba politické tábory označily zprávu Moody´s za potvrzení správnosti svých argumentů. Podle kampaně za odchod z EU zpráva ukazuje, že varování zastánců zachování země v unii před ekonomickou katastrofou jsou "nepodloženým šířením poplašných zpráv".

Skupina "Za Británii silnější v EU" uvedla, že jde o další doklad toho, že opuštění EU poškodí domácí ekonomiku.

Studie konzultační společnosti PriceWaterhouseCoopers (PwC) pro Konfederaci britského průmyslu (CBI) v pondělí došla k závěru, že "brexit" by v nejbližších letech připravil ekonomiku země o produkci v hodnotě 100 miliard liber (3,5 bilionu Kč) a zbavil jí téměř milionu pracovních míst; ekonomika by však nepřestala růst a v příštím desetiletí by ztráty na produkci a zaměstnanosti ze značné části dohnala.

"Očekáváme, že během doby se Británie a EU dohodnou na uspořádání, které zachová většinu - i když asi ne všechno - ze současných obchodních vztahů; to omezí dopad na britské vývozce a dodávkové řetězce britského dovozu," uvádí Moody´s.

Co se týče postavení Londýna jako finančního centra nejen Evropy, ale celého světa, nedávné rozhodnutí banky HSBC ponechat centrálu v Londýně podle Moody´s dokládá, že britská metropole zůstává pro finanční sektor nadále atraktivní.

Témata:  Moody´s Velká Británie ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.