Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sezóna na Baltu je velmi tragická, od léta zemřelo téměř 200 osob

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Varšava - Letošní sezóna na Baltu je mimořádně tragická, a to prázdniny ještě nekončí. Od začátku léta za v moři utopilo již téměř dvě stě lidí.

Pozornost vyvolaly nové tragédie, kdy ve vlnách Baltu přišly o život dvě dívky ve věku sedmi a jedenácti let. Navzdory vyhlášenému zákazu koupání vběhly do vln - spolu se svými otci a sourozenci. Ty se záchranářům podařilo z vody vytáhnout.

Záchranář Marcin Siwek v televizi TVN 24 dnes připustil, že ze statistického hlediska 182 utonulých vypovídá o docela klidném a bezpečném létě, čísla v jiných letech byla i horší. "Lidé často přijíždějí vyprahlí, a tak tiší žízeň, ještě než se jdou koupat. To je u nás hlavní kulturní problém," soudí o popíjení na plážích a koupalištích. Podle policie se v průměru sedm z deseti utonutí přihodí pod vlivem alkoholu.

Zákaz koupání nyní na plážích signalizují červené vlajky, zatímco dříve to bývaly vlajky černé. Bezpečné koupání slibují jedině bílé vlajky. Najdou se ale lidé, kteří zákaz ignorují.

"Stačí chvilka nepozornosti a rodinná dovolená se může během pár vteřin změnit v hrůzu na celý život," napsal deník Gazeta Wyborcza. Polský Balt bývá zrádný kvůli kombinaci vysokých vln a silných proudů. Dojde-li už na nejhorší a nešťastníka se zmocní zpětná vlna, instruktoři radí neztrácet síly marným bojem proti proudu, ale snažit se udržet si hlavu nad vodou - mnohdy bývá nejlepší poloha naznak - a pokoušet se přivolat pomoc.

Témata:  utonutí moře Polsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy