Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský soudce přistižen s úplatkem v zavařovačce. Potrestán ale nebude

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kyjev - Ukrajina patří mezi nejzkorumpovanější země na světě a boj s ní je velmi obtížný, jak dokládá nová aféra. Při přebírání úplatku ve výši 150 tisíc dolarů byl přistižen soudce, kvůli imunitě ho ale nelze zatknout.

Generální prokurátor Jurij Lucenko dnes potvrdil, že zatčení kyjevského soudce Mykoly Čause nejprve musí povolit parlament. Ale ten je momentálně na prázdninách. "Ano, soudce je nepochybně nedotknutelný až do příslušného rozhodnutí sněmovny. Jak ta se zachová, na to se musíte zeptat poslanců," řekl novinářům Lucenko a dodal, že žádná jiná alternativní cesta neexistuje.

Prokurátor současně pogratuloval detektivům z nového protikorupčního úřadu NABU, kteří o úterním večeru přistihli soudce Čause se zavařovací sklenicí obsahující zmíněnou sumu peněz. V případě prokázání viny hrozí soudci až 12 let vězení.

Podle listu Ukrajinska pravda až dosud nebylo oznámeno, že by se kvůli soudcově případu měli poslanci sejít na mimořádném zasedání parlamentu. A Čaus, který na přelomu let 2013 a 2014 soudil i demonstranty proti proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, měl podle soudu dnes normálně přijít do práce.

Kyjevská prokuratura minulý měsíc oznámila, že policie zatkla náměstka ministra zdravotnictví Romana Vasylyšyna kvůli podezření z korupce, spočívající v systematickém vymáhání úplatků od lékařů, aby směli vykonávat svou praxi. Šlo o prvního vysokého ukrajinského hodnostáře zatčeného kvůli korupci od nástupu nového předsedy vlády Volodymyra Hrojsmana v dubnu letošního roku.

Témata:  Ukrajina korupce

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy