Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Detenční tábor v Austrálii je doslova peklo. Zaznamenáno tam bylo již 2000 případů napadení

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Sydney - V letech 2013 až 2015 bylo v australském detenčním táboře pro uprchlíky v tichomořském ostrovním státě Nauru zaznamenáno přes 2000 případů napadení, pohlavního zneužívání, obtěžování a sebepoškozování.

Nezletilí tvoří jen asi 20 procent migrantů zadržovaných v táboře na ostrově Nauru, zprávy o různých incidentech se ale v 1086 případech, což je 51,3 procenta z 2116 nahlášených případů, týkají právě dětí, uvedl britský list The Guardian. Hlášeno bylo bití dětí do obličeje či výhrůžky smrtí. Opakované jsou stížnosti na sexuální obtěžování či přímo znásilnění.

Znepokojující je řada případů sebepoškozování dětí či hrozeb sebepoškozením. Je mezi nimi i případ dívky, která si v září 2014 sešila rty, ale strážce se jí jen vysmál.

"Z těchto dokumentů i z našeho vlastního vyšetřování je patrné, že mnozí lidé v táboře byli kvůli špatnému zacházení na Nauru dohnáni na hranici fyzického a duševního zhroucení," napsala představitelka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International Anna Neistatová.

Australská vláda v reakci uvedla, že se snaží ověřit, zda všechny nahlášené případy policie na Nauru skutečně řešila.

Témata:  Austrálie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy