Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův překročil meze, musí být odstaven, žádá kongresman

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Zákaz vstupu muslimům, omlouvání představitele Ku-klux-klanu Davida Dukea, poukazování na údajně mexický původ soudce Gonzalo Curiela, zpochybňování vojenské kariéry veterána vietnamské války - vlivného republikána Johna McCaina, útok privilegovaného synka na matku padlého amerického muslimského vojáka či neustálý revizionismus a lhaní o svých bývalých politických postojích jsou jen neúplným výčtem hanebností, které doprovází boj Donalda Trumpa o křeslo v Bílém domě, konstatuje Joe Scarborough. Advokát, politický komentátor a někdejší republikánský kongresman za stát Florida v komentáři pro server Washington Post tvrdě vyzval vedení své strany, aby do blížících se prezidentských voleb postavila jiného kandidáta.

Stále kamenitější cesta

"Každý z uvedených prohřešků by jakéhokoliv jiného prezidentského kandidáta diskvalifikoval," deklaruje Scarborough. Domnívá se, že republikánský kandidát však zůstává vážným soupeřem pro Hillary Clintonovou, kterou bývalý kongresman označuje za historicky nejslabší demokratickou uchazečku o prezidentský úřad, pouze z důvodu, že slibuje přinést radikální změnu a dramatické narušení zažitých pořádků ve Washingtonu.   

I to se však podle advokáta mění. Průzkumy veřejného mínění, které byly provedeny po sjezdech obou amerických stran, ukazují, že Trumpova podpora padá v řádu dvojciferných čísel jak v celonárodním měřítku, tak ve státech jako Pensylvánie, New Hampshire a Virginie, kde republikánský kandidát musí jednoznačně triumfovat, připomíná Scarborough.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Politická jízda bude pro Trumpa v nadcházejících dnech stále kamenitější poté, co naznačil, že jedna cesta, jak uchovat konzervativní složení Nejvyššího soudu, pokud bude zvolena Hillary Clintonová, je zavraždit ji či federální soudce," předvídá vysloužilý republikánský politik.   

Trump a jeho stoupenci, kteří celý den usilovali o vysvětlení tohoto nevysvětlitelného výroku, by měli přestat ztrácet svůj čas, nabádá Scarborough. Konstatuje, že republikánský kandidát jednoznačně naznačil, že jeho podporovatelé ctící druhý dodatek americké ústavy, který mimo jiné garantuje právo držet zbraň, by měli zabít jeho demokratickou soupeřku, pokud bude zvolena prezidentkou.  

Prezidentský kandidát, kterého stále ještě podporuje například předseda Sněmovny reprezentantů, republikán Paul Ryan, se pokusil vysvětlit své pobídky k vraždě tím, že v rozhovoru s hlasatelem Seanem Hannitym prohlásil, že jeho poznámka měla pouze sjednotit jeho stoupence před volbami, pokračuje Scarborough. Soudí, že poznámka o tom, že kroky Hillary Clintonové po jejím případném zvolení a jmenování soudců Nejvyššího soudu by se držitelům zbraní nelíbily, je pro Trumpa a jeho příznivce ničivá.  

Trumpa je třeba uklidit

Magnát sice podle někdejšího kongresmana vstoupil do neprobádaných vod, což ale neznamená, že cesta vpřed není v tuto chvíli jasná. Scarborough tak doporučuje čtyři kroky, k nimž by se mělo urychleně přistoupit.

Tajné služby by zaprvé měly vyslechnout Donalda Trumpa, apeluje advokát. Dodává, že by ho měly minimálně vyzvat, aby své výhružné poznámky vysvětlil.

Zadruhé, Paul Ryan a každý přední představitel Republikánské strany by měl co nejrazantněji odsoudit stranického kandidáta naznačujícího konzervativcům, že Nejvyšší soud by byl více nakloněn jejich přáním, pokud bude zavražděna jeho politická oponentka, deklaruje Scarborough.     

Paul Ryan a všichni významní republikánští představitelé by zatřetí měli odvolat svou podporu Donaldu Trumpovi, apeluje někdejší kongresman. Pokládá otázku, co by v tomto momentě mohlo být horšího, než vyzdvihování pozitivních dopadů politické vraždy.  

Republikánská strana jako celek pak začtvrté podle Scarborougha musí rychle začít zkoumat své možnosti jako svého aktuálního prezidentského kandidáta odstavit.

"Byla překročena krvavá linie, což nemůže být ignorováno," uvádí vysloužilý politik. Trump podle jeho soudu ostatně ponechal Republikánské straně jen málo jiných možností než jednat rozhodně a odstranit z kolejiště jeho politický vrak, než se stane něco hrozného.   

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy