Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aliance zabila na 45 tisíc islámských bojovníků, tvrdí USA

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Už na 45 tisíc bojovníků Islámského státu (IS) bylo zabito od zahájení leteckých úderů mezinárodní aliance vedené USA. Dnes to podle agentury AFP uvedl velitel aliančních sil americký generál Sean MacFarland.

"Odhadujeme, že za posledních 11 měsíců jsme zabili kolem 25.000 bojovníků nepřítele. Jestliže k tomu přidáme 20.000 mrtvých, které jsme odhadem zabili předtím, pak je to o 45.000 nepřátel míň na bitevním poli," prohlásil generálporučík na tiskové konferenci.

MacFarland odhaduje, že IS nyní disponuje 15.000 až 30.000 muži ve zbrani. Je přitom přesvědčen, že pro džihádisty je čím dál tím obtížnější doplňovat své řady a nahrazovat bojovníky zabité v boji.

"Počet bojovníků na frontě se snižuje. Neklesá však jen kvantita, nýbrž i kvalita. Zaznamenali jsme, že operují mnohem méně účinným způsobem, než tomu bylo dřív.

Témata:  Islámský stát USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy