reklama

Podle analytiků se bude uprchlická krize dlouhodobě promítat do politiky. "Zacházení s žadateli o azyl, tedy připravenost společnosti přijímat je a integrace příchozích do evropské společnosti, trvale ovlivní budoucí politické diskuse. Tato otázka bude patřit i mezi témata nadcházejících voleb do Spolkového sněmu v roce 2017," řekl autor průzkumu Robert Grimm. V Německu z uprchlické krize těží strana Alternativa pro Německo (AfD).

Německá společnost je rozdělená v pohledu na to, zda by se kvůli migrační krizi měly uzavřít hranice. Tento krok by podpořilo 44 procent dotázaných, opačného názoru je 45 procent Němců.

Průzkum rovněž ukázal na skepsi Němců k tomu, zda se podaří uprchlíky integrovat do německé společnosti. O tom, že začlenění příchozích skončí úspěšně, je přesvědčeno 38 procent lidí, 51 procent dotázaných v úspěšnou integraci nevěří.

V průzkumu uvedlo 51 procent dotázaných, že souhlasí s tvrzením "Většina uprchlíků, kteří přicházejí do mé země, nejsou ve skutečnosti běženci. Přicházejí z hospodářských důvodů nebo s cílem vydělávat na našich sociálních dávkách".

Dokonce 71 procent dotázaných vyjádřilo přesvědčení, že se mezi běženci skrývají teroristé. Deník Die Welt přitom upozorňuje, že sběr dat pro průzkum se uskutečnil ještě před atentáty v Nice, ve Würzburgu a v Ansbachu.