Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijdou další nečekaní uprchlíci? Německo má špatnou zprávu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Předseda sdružení německých Kurdů Ali Toprak přišel s nepříjemnou zprávou pro Německo. Pokud turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nezmění svůj tvrdý kurs proti všem, které považuje za protivníky, mohly by do Německa odejít statisíce Turků.

"Krátkodobě počítám s desítkami tisíc, ve střednědobém horizontu se stovkami tisíc lidí z Turecka, kteří budou hledat v Německu ochranu, pokud bude Erdoganův režim dále bojovat proti menšinám a demokratické opozici," uvedl Toprak.

Ve spolkové republice v půlce tohoto roku žilo 39.625 běženců, kteří dostali azyl určený politicky pronásledovaným osobám, 11.386 z nich přišlo z Turecka.

Postupný nárůst žádostí občanů Turecka o azyl je patrný už nyní. Zatímco loni jich bylo 1767, za první letošní pololetí už 1719. V téměř 90 procentech případů o udělení azylu žádají turečtí Kurdové.

Toprak by si i proto přál, aby se Německu vůči Erdoganovi a jeho příznivcům vymezilo tak tvrdě jako Rakousko.

Témata:  Německo uprchlíci Kurdové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy