Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cannes řeklo dost. A zakázalo muslimkám oblečení

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Cannes - Francouzské letovisko Cannes zakázalo nosit na pláži speciální plavky pro muslimské ženy zvané burkiny, které zahalují celé tělo včetně hlavy.

Podle tamní radnice by tento oděv mohl rušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků spáchaných radikálními islamisty. Před měsícem se terčem teroristického útoku stalo jihofrancouzské Nice, kde atentátník najel nákladním autem do davu lidí a 85 jich zabil. Před třemi týdny vtrhla dvojice muslimů, kteří se hlásili k teroristické organizaci Islámský stát, do kostela v Normandii, kde zavraždila pětaosmdesátiletého kněze, než je policisté zastřelili.

Starosta Cannes David Lisnard nově vydal vyhlášku, která zakazuje plážové oděvy, jež "nerespektují dobré mravy a sekularismus". Burkiny podle něj spadají pod tento zákaz. "Plavky, které ostentativně dávají najevo náboženskou příslušnost, zatímco Francie a její náboženská místa jsou terčem teroristických útoků, by mohly vytvořit hrozbu narušení veřejného pořádku," uvedl.

Radnice v Cannes vydala vyhlášku zakazující burkiny ve čtvrtek s platností na celý srpen. Lidem, kteří nařízení poruší, hrozí pokuta ve výši 38 eur.

Francie v roce 2011 jako první evropská země zakázala zahalování obličeje na veřejných prostranstvích, tedy fakticky zakázala nošení nikábu či burky na veřejnosti.

Témata:  Francie muslimové koupání

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy