Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do KLDR putují desetitisíce flashdisků se západními filmy a seriály

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: news.com

Washington/Pchjongjang - Snaha o podkopání autority severokorejského režimu šířením západní propagandy není nic nového. Se zajímavým způsobem, jak toho dosáhnout, ale přišel americký projekt Flashdrives for Freedom, tedy „Flashdisky za svobodu“. Informoval o tom deník The Guardian.

Projekt si klade za cíl do Severní Korey propašovat 20 tisíc USB disků, na kterých budou nahrané hollywoodské filmy i západní televizní seriály. Autoři projektu doufají, že se jim vystavením obyvatel KLDR západní kultuře podaří podkopat protizápadní rétoriku režimu.

Za projektem stojí americké neziskové organizace Human Rights Foundation a Forum280. Organizátoři projektu doufají, že jim běžní Američané věnují své již nepoužívané flashdisky.

Podle Sharon Strattonové z North Korea Strategy Center (NKSC) by přivedení severokorejců do kontaktu se západní pop-kulturou mohlo mít velký vliv. „Je tu velká poptávka po cizích televizních show, filmech a hudbě. Zejména korejská dramata lidem ukazují poměrné bohatství a svobodu, jakou Jihokorejci mají," uvádí.

Podle Strattonové je mezi jejími kontakty zájem zejména o filmy ze série Hunger Games a seriál Zoufalé manželky. Zároveň ale uvádí, že na disky nedávají žádný materiál, který by byl výslovně proti režimu KLDR. „To by jen posílilo stereotyp, že se vnější svět akorát snaží Severní Koreu zničit," vysvětluje.

Témata:  Severní Korea USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy