Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zátah v Bruselu: Policie zakročila proti teroristům

Belgie, Brusel
Belgie, Brusel
Foto: Pixabay

Brusel - Belgická policie v noci na dnešek provedla rozsáhou protiteroristickou operaci v metropoli, při níž byly zadrženy tři podezřelé osoby.

"Na žádost státního zastupitelství, které se zabývá terorismem, prohledala bruselská policie o uplynulé noci osm domů," uvedli vyšetřovatelé. Policie zadržela tři muže, soud nyní musí rozhodnout, zda je pošle do vazby. Při razii policisté nezabavili žádné zbraně ani výbušniny.

V březnu zaútočili na bruselské letiště a metro sebevražední atentátníci, kteří zabili 32 lidí. Minulý týden napadl Alžířan, který v zemi žil nelegálně, mačetou dvě policistky ve městě Charleroi, policie případ vyšetřuje jako islámský terorismus.

V Belgii platí druhý nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli terorismu. "Je vhodné přizpůsobit tomuto zvýšenému stupni ohrožení své chování a věnovat pozornost potenciálně rizikovým faktorům. Je nutné sledovat pokyny belgických bezpečnostních orgánů a řídit se jimi. Doporučujeme omezit pohyb poblíž veřejných budov a na místech s vyšší koncentrací osob," uvedlo MZV ČR.

Mezinárodní letiště Zaventem je v plném provozu. Před příjezdem na letiště mohou probíhat kontroly. Letiště Zaventem doporučuje: vytisknout si letenku a palubní lístek, striktně dodržovat omezení přepravy určitých předmětů a látek, dostavit se 2-3 hodiny před cestou, dodržovat omezení vstupu do odbavovací haly jen pro cestující, mít neustále k dispozici osobní doklad.

Témata:  Belgie terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy