Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se radují, soud zamítl žádost o zrušení nelegálních obchodů v Calais

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Lille (Francie) - Francouzský soud dnes zakázal úřadům zavřít desítky malých provozoven, které vznikly bez úředního povolení v přistěhovaleckém táboře u Calais na severu Francie.

Jedná se podle agentury AFP o prohru státních orgánů v době, kdy se situace v džungli, jak se tamní tábor nazývá, zhoršuje kvůli příchodu mnoha dalších běženců. Počet cizinců, kteří zde čekají na příležitost dostat se do Británie, se podle nevládních organizací blíží 10.000.

Úřady koncem července zahájily kontroly nelegálních obchodů s potravinami či řemeslnými výrobky a restaurací, které v táboře působí. Zástupci státu se poté rozhodli 72 těchto provozů zavřít, ale humanitární organizace daly věc k soudu. Ten připustil, že tato zařízení fungují bez řádného povolení, ale odmítl je zrušit, protože podle něj plní společenské a další funkce, které obyvatelé tábora vzhledem ke svým velmi složitým životním podmínkám potřebují.

Radost z rozhodnutí soudu měla například Mary Jonesová, která v přistěhovaleckém táboře u Lamanšského průplavu vytvořila restauraci Kids Café, která měla být také zrušena. "Budeme s to dál podávat každý den jídla 200 dětem ve věku od sedmi do 18 let," řekla žena novinářům.

Témata:  Francie soudy uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy