Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Británie proudí turisté, důvodem je klesající libra

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Británie zažívá po referendu o vystoupení země z Evropské unie příliv zahraničních návštěvníků, důvodem je klesající libra. Malý turistický boom je patrný v Londýně, ale také ve Skotsku.

Podle agentury Tourism Alliance se v červenci počet návštěvníků Británie oproti stejnému období loňského roku zvýšil o 18 procent, napsal deník Financial Times (FT). Pokles hodnoty libry také přiměl desetinu Britů, aby letos zůstali doma.

"Největší zvýšení počtu návštěvníků jsem zaznamenali v Hampton Court, kde tamní palácová zahrada přitáhla mnohem více turistů, než jsme čekali," uvedl šéf Asociace turistických atrakcí (ALVA) Bernard Donoghue. Zvýšený zájem je podle něj i o prohlídku Buckinghamského paláce.

Server Cheapflights, který nabízí srovnání cen letenek, zaznamenal v červenci třetinový nárůst vyhledávání letů do Británie v Kanadě, o pětinu se zvedl zájem i u uživatelů v USA.

Ze slabé libry profitují podle FT i luxusnější hotely, které jsou nyní pro turisty dostupnější. "Všimli jsme si, že hosté si často vybírají dražší pokoje, protože za svoje peníze dostanou lepší kvalitu a chtějí zaplatit plnou cenu předem, aby si zajistili příznivý kurz," uvedla společnost Maybourne Hotel Group, která provozuje mimo jiné londýnské hotely Claridge's a The Connaught.

Odborníci ale varují, že zvýšený zájem turistů nemusí trvat dlouho a že vystoupení země z EU návštěvníky od cest do Británie v dlouhodobém časovém horizontu naopak odradí.

Témata:  Velká Británie cestovní ruch Brexit

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy