Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie už nedostane eurodotace, plně je prý nahradí ze státního rozpočtu

Hammond, Philip (autor: Secretary of Defense)
Hammond, Philip (autor: Secretary of Defense)
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Britský ministr financí Philip Hammond slíbil, že Spojené království svým zemědělcům, vědcům, regionům a dalším plně vynahradí unijní dotace penězi ze svého státního rozpočtu.

Londýn se zaručuje za financování projektů dotovaných z EU, které budou podepsány před letošním podzimním představením britského rozpočtu na další rok, řekl Hammond podle BBC. Současnou úroveň zemědělských dotací zachová Londýn do roku 2020, dodal ministr. Premiérka Theresa Mayová dala najevo, že dvouletý proces vystoupení z EU v letošním roce nezahájí.

"Uznáváme, že řada organizací v Británii, které jsou příjemci fondů EU nebo očekávají, že začnou tyto finance dostávat, chtějí ujištění ohledně toků peněz, které mají dostávat," citovala Hammonda agentura Reuters.

Podle agentury Full Fact poslala britská vláda do rozpočtu EU loni asi 13 miliard liber a zpět dostala 4,5 miliardy liber. Podle BBC navíc dostává britský soukromý sektor od EU 1-1,5 miliardy liber. "Je jasné, že jakmile přestaneme přispívat do EU, budeme mít k dispozici peníze pro investice do naší vlastní ekonomiky," řekl Hammond na otázku novinářů ohledně zdrojů financování.

Hammondův příslib se týká strukturálních a investičních fondů i unijního programu Horizont 2020, který financuje výzkum a inovace. Jeho záruku přivítali zástupci farmářů, britské akademie věd Royal Society, Britská obchodní komora a další organizace zastupující příjemce evropských fondů.

Témata:  Velká Británie Philip Hammond Brexit

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy