Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko podle všeho přestane přijímat uprchlíky. Je to hrozba pro Česko?

Uprchlíci na německém nádraží
Uprchlíci na německém nádraží
Foto: Reprofoto YouTube

Vídeň – Rakousko se pomalu blíží k polovině stanoveného limitu počtu přijatých uprchlíků za rok, který tamní vláda nastavila. Podle plánu země přijme pouze 37500 žadatelů o azyl, loni to přitom bylo 90 tisíc. Informoval o tom server The Local.

V lednu o azyl v Rakousku požádalo 6 tisíc lidí, v únoru dalších 5 tisíc, za březen, který ještě ani neskončil, přibylo dalších 4 tisíce žádostí. Celkem to tak dělá za rok 2016 už asi 15 tisíc žádostí. Tedy asi polovinu ročního stropu určeného vládou.

Ta uvedla, že letos přijme jen 37500 migrantů. Po uzavření takzvané balkánské cesty, kterou využívali uprchlíci pro cestu do Evropy, se počet migrantů překračující rakouské hranice dramaticky snížil.

Rakousko stanovilo, že denně přijme jen 80 žádostí o azyl. „Přesto máme mezi 100 a 120 žadateli denně," uvedl ministr obrany za SPÖ Hans Peter Doskozil pro list Kurier.

V případě, že budou uprchlíci přicházet stále stejným tempem, bude horní hranice naplněna někdy v létě. Už teď proto vláda hledá možnosti, jak předejít nebo zabránit chaosu a zmatku na hranicích, který by mohl vzniknout ve chvíli, kdy bude limit naplněn.

„Mohlo by to znamenat, že poté, co bude limit naplněn, budou lidé po příjezdu na hranice posláni zpět do sousední země. A to i v případě, že požádají o azyl," vysvětluje ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová, která doufá, že o takové perspektivě bude brzy moci hovořit se všemi sousedními zeměmi.

Dodala, že v případě potřeby by mohlo být všech 13 rakouských hraničních přechodů střeženo policií a armádou. O víkendu pak také zmínila možnost vybudování plotů na hranicích s Maďarskem, stejně jako se to už stalo na hranicích se Slovinskem.

„Pokud to bude nutné, mohli bychom vystavět další ploty jako ve Spielfeldu, postavit kontejnery a nasadit do oblasti policii a armádu," uvedla s tím, že se Rakousko musí „proměnit v pevnost".

Rakouský ústavní soud už však mezitím zpochybnil ústavnost stanovení horní hranice pro počet přijímaných uprchlíků. Šéf Ústavního soudu Gerhart Holzinger označil minulý týden politiku vlády v tomto směru jako „protiústavní a protiprávní".

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy