Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté v Kongu vtrhli do města a mačetami zabíjeli ciivilisty

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Kinshasa - Neznámí ozbrojenci zabili mačetami a sekerami nejméně 36 civilistů na severovýchodě Konga. Podle úřadů mají masakr na svědomí ugandské islamistické milice.

Ugandské islámské milice před lety utekly před režimem v Ugandě do Konga, jehož armádě se je dosud nepodařilo potlačit.

Sobotní masakr v předměstí města Beni je nejhorší od zahájení násilí, které si již vyžádalo více než 500 civilních obětí. "Cílem takového útoku je vyprovokovat obyvatelstvo, aby se proti nám vzbouřilo," uvedl vojenský mluvčí.

"Lidé jsou zděšeni, protože prezident republiky Gilbert Kambale tady nedávno byl a sliboval násilí zastavit, ale jsme přesto masakrováni," vysvětlil agentuře AFP představitel městské správy v Beni Gilbert Kambale. Upřesnil, že sobotní útok trval od 19:00 do 23:00 hodin.

Témata:  Kongo Uganda zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy