reklama

Jeden postřelený byl převezen do nemocnice, uvedla dnes agentura Reuters a dodala, že zatím není jasné, zda zraněn byl policista, demonstrant, anebo náhodný kolemjdoucí.

Ve městě už v noci ze soboty na neděli vypukly bouřlivé protesty, které přerostly ve vlnu násilností, žhářství a plenění. Zraněni byli podle úřadů čtyři policisté.

Protesty, při kterých létaly na policisty kameny a další předměty, pokračovaly i v noci na dnešek. Zprvu pokojné pietní shromáždění asi 200 lidí, kteří zapalovali svíčky, přerostlo v potyčky mezi přibližně stovkou demonstrantů a dvacítkou policejních těžkooděnců.

Rozbuškou k protestům a násilí se stal sobotní incident. Podle úřadů policejní hlídka během silniční kontroly zastavovala auto se dvěma muži, kteří ale neuposlechli výzvy a věnovali se "podezřelé činnosti". Po střelbě se ukázalo, že zastřelený byl 23letý černoch s dlouhým trestním rejstříkem. Měl u sebe střelnou zbraň s 23 náboji, která byla v březnu ukradena. Střílející policista byl postaven dočasně mimo službu. Druhý muž z auta byl zadržen, jde podle úřadů také o černocha.

Starosta Milwaukee Tom Barrett řekl, že záběry natočené jedním policistou při zásahu jasně dokazují, že muž zastřelený policií měl v ruce střelnou zbraň.

Oblast incidentu je známa násilím a vraždami. Z pátku na sobotu jen několik bloků od křižovatky zemřeli po střelbě dva lidé.