Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov slíbil světu důkazy o vpád ukrajinských diverzantů na Krym

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - V Jekatěrinburgu se dnes konalo jednání německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera a šefa ruské diplomacie Sergeje Lavrova. Ten je připraven poskytnout západním zemím důkazy o údajném ozbrojeném vpádu Ukrajinců na anektovaný Krym.

Moskva minulý týden obvinila Kyjev, že zosnoval vpád svých "diverzantů" na poloostrov.

Po jednání se Steinmeierem dnes Lavrov řekl, že akce ukrajinské vojenské rozvědky byla předem dlouhodobě připravovaná. Incident vyvolal prudké zvýšení napětí a obavy před novým rusko-ukrajinským konfliktem.

Spekulace o tom, že Rusko přeruší diplomatické styky s Ukrajinou, ale Lavrov dnes odmítl. "Na tom nikdo nemá zájem," prohlásil. Cílem ukrajinské akce bylo podle ruského ministra destabilizovat situaci na Krymu.

Podle ruských médií Lavrov a Steinmeier diskutovali o možnosti obnovit jednání takzvané normandské skupiny, která sdružuje Rusko, Ukrajinu, Německo a Francii. Nejvyšší ruský představitel Vladimir Putin minulý týden po krymském incidentu prohlásil, že schůzka skupiny na nejvyšší úrovni, plánovaná na září do Číny, nemá za nynějších okolností smysl.

Témata:  Sergej Lavrov Frank-Walter Steinmeier Krym

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy