Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve francouzských Lurdech vyvrcholila tradiční pouť

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - U příležitosti oslav svátku Nanebevzetí Panny Marie se dnes v Lurdech na jihozápadě Francie konala velká mše. Na místě panovala přísná bezpečnostní opatření.

Úřady ojedinělými bezpečnostními kroky v Lurdách reagovaly na nedávný atentát v Nice a útok na římskokatolický kostel v Saint-Étienne-du-Rouvray. Nad klidným průběhem akce, na kterou dorazily více než dvě desítky tisíc poutníků, dohlíželo na 500 příslušníků ozbrojených sil - policistů, vojáků i členů jednotek rychlého nasazení. Nad Lurdami kroužil vrtulník.

K jeskyni, kde se podle římskokatolické církve několikrát zjevila Panna Marie a kde od 10:00 SEČ začala mše věnovaná i celosvětovému míru a "modlitbě za Francii", mířily už od ranního rozbřesku proudy poutníků. Úřady na přístupových cestách zcela zakázaly motorizovanou dopravu.

Z tradičních 12 vstupů do jednoho z předních poutních míst římskokatolické církve o rozloze 52 hektarů byly letos otevřeny jen tři. Příchozí u nich museli podstoupit prohlídku.

Témata:  Francie církev

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy