Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie o brexit před koncem roku nezažádá

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Formální žádost o vystoupení z EU nepodá Británie dříve než koncem roku, sdělil mluvčí britské premiérky Theresy Mayové.

Premiérka bere tak náročný a složitý úkol s veškerou vážností a zapojuje do jeho plnění celý kabinet, upozornil mluvčí. Doplnil, že aktivace článku 50 "nenastane před koncem roku 2016".

Reuters oslovil vládu po nedělním článku listu The Sunday Times, který spekuloval, že se kabinet k aktivaci článku odhodlá dokonce až za rok. Proces vystoupení Británie z EU, k němuž se země rozhodla v červnovém referendu, by tak trval ještě déle, než se dosud předpokládalo, a uzavřít by se mohl až koncem roku 2019.

Důvodem jsou údajně kompetenční spory mezi jednotlivými ministerstvy ohledně příprav brexitu a také volby v příštím roce ve Francii a v Německu.

Ve chvíli, kdy jednání o brexitu skutečně odstartují, budou mít obě strany na domluvení podmínek odchodu a další koexistence dva roky.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy