Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedávejte jim peníze, tlačte na Kyjev, píše ukrajinský list

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Deník Ukrajinska pravda se nečekaně postavil proti Ukrajině, když vyzval Západ, aby nerušil Ukrajincům víza a ani neposkytl finanční pomoc Kyjevu. Jen tak se prý docílí toho, aby země začala se skutečným bojem proti korupci.

List tak zareagoval na nepovedené spuštění on-line majetkových přiznání 50 tisíc státních úředníků, která měla pomoci v boji s daňovými úniky a úplatkářstvím.

Systém ale nezískal bezpečnostní certifikaci. I když premiér Volodymyr Hrojsman ujišťuje o brzké nápravě, systém zatím funguje jen v testovací podobě, a tak podle ukrajinské pobočky Transparency International dál umožňuje hodnostářům lhát o svém majetku.

"Nerušte víza, dokud se situace na Ukrajině zásadně nezmění," žádá Ukrajinska pravda v úvodníku své evropské přílohy vlády unijních zemí s tím, že totéž se týká i finanční pomoci ve výši tří miliard dolarů od Mezinárodního měnového fondu a 1,2 miliardy eur od EU.

"Záměna reforem jejich imitací a tím spíše falzifikací jen zahánějí stát hlouběji do krize a okrádají nás o budoucnost, a proto prosíme Západ, aby dal jasně najevo, že Kyjev kráčí po špatné cestě. To lze zastavit, ještě než bude pozdě," zdůraznil deník.

Témata:  Ukrajina korupce

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy