Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trosky letadla nalezené u Mosambiku opravdu patřily letu MH370

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: independent.co.uk **www.independent.co.uk**

Sydney - Části stroje, které se v březnu našly na pobřeží Mosambiku, pochází ze ztraceného malajsijského letadla. Oznámili to experti, kteří předměty analyzovali. Boeing 777 se ztratil téměř před dvěma lety cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Letadlo se nikdy nenašlo.

Odborníci analyzovali trosky (zde), které moře na začátku března vyplavilo na pobřeží jihoafrického státu Mosambik. Došli k závěru, že části trupu opravdu pocházejí ze ztraceného malajsijského letadla. Odpovídají tomu rozměry, materiál i způsob konstrukce.

Závěry analýzy zveřejnily australské úřady. "Na základě analýzy usuzujeme, že trosky téměř jistě pochází z letu MH370," uvedl v prohlášení australský ministr dopravy je v prohlášení potvrdil. Zároveň oznámil, že u pobřeží Mosambiku i celé Jižní Afriky je potřeba provést další pátrání.

Část stroje s nápisem "NO STEP" našel na začátku března americký občan, který o pátrání po ztraceném letu MH370 píše na blogu. Místem nálezu byla písčina v Mosambickém průlivu, který se nachází mezi ostrovem Madagaskar a Mosambikem.

Jde o stejnou oblast Indického oceánu, kde leží i ostrov Réunion. Tam byla loni koncem července nalezena vztlaková klapka, která také téměř jistě ze ztraceného letadla pochází. Pátrací týmy prohledávají část Indického oceánu o rozloze 120 tisíc kilometrů čtverečních od konce roku 2014.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines letící na lince z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizel nad Jihočínským mořem 8. března 2014. Pátracím týmům hned po nehodě se nepodařilo najít žádnou stopu kromě odrazů na radaru a záznamů komunikace mezi systémy letadla a výrobcem.

Témata:  zmizelý Boeing 777 letu MH370 Austrálie Malaysia Airlines

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy