Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Banány v ohrožení: Ničí je zmutované houby

Banány
Banány
Foto: Pixabay

Vědci se blíže podívali na tři druhy hub, které ničí banány a zjistili něco znepokojivého. Houby se vyvinuly do bodu, kdy by mohly kompletně vyhladit plody banánovníku za pět až deset let, informuje server Science Alert.

"Globální pěstování banánů by mohlo být zničeno během pouhých pěti až deseti let, houbové choroby rychle postupují," stojí ve studii vědců z Kalifornské univerzity.

Zpráva přichází rok poté, co další skupina vědců zkoumala jiný druh houby, která ničí taktéž banány. Obě studie upozorňují, že bychom se brzy mohli dostat do bodu, kdy budou banány jen součást historie.

Zjistilo se, že onemocnění banánů zvané Sigatoka, kterou způsobují tři houby snižuje produkci každý rok o 40 procent. Zmutovali tak nebezpečně, že se dostanou nejen za imunitní systém banánovníků, ale i rovnou do metabolismu, čímž se celý plod znehodnotí.

Ale vědci mají alespoň malou útěchu, nyní už znají genetické sekvence těchto hub, takže je tu šance, že se vytvoří protilátky, které zabrání tomu, aby ničily oblíbené žluté ovoce.

Témata:  banánovník ovoce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy