Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojíte se cestovat? V těchto zemích teroristé útočí nejvíce

Islamisté zaútočili na hotel v Bamaku
Islamisté zaútočili na hotel v Bamaku
Foto: Malikahere

Praha - S rostoucím počtem teroristických útoků stále výrazněji klesá zájem o cestování. Lidé se snaží vyhýbat oblíbeným turistickým destinacím v obavách, že by se mohly stát terčem útoku. Kam teroristé nejčastěji cílí? A kterým oblastem je lepší se vyhnout?

Paříž. Orlando. Mnichov. Nice. To je jen malý zlomek z celkového výčtu měst, na která v posledních měsících zaútočili teroristé. Nejvíce krvavých útoků se připisuje na konto radikálů z Islámského státu, kteří nepředstavují hrozbu jen pro Sýrii a Irák, ale prakticky pro celý Západ. Postupně ale sílí i teroristické organizace jako Boko Haram, Taliban nebo Al-Kájda.

Než se proto rozhodnete někam vyjet, rozhodně je dobré zjistit si nějaké základní informace o aktuální situaci v zemi. Třeba do politicky roztříštěného Iráku a Sýrie, kde útočí hlavně Islámský stát, by napadlo vydat se jen málokoho. Tyto oblasti bývají cílem pouze těch největších odvážlivců. Damašek, Allepo, ale i Mosul bývají terčem nejen teroristů, ale i armádních jednotek, které se snaží radikální skupiny likvidovat.

S problémy se stejně tak potýká i sousední Turecko. Jen Istanbul eviduje sedm útoků, při kterých zemřelo na 71 lidí. V Ankaře se útočilo sice "jen" dvakrát, o život ale přišlo téměř tolik lidí jako v Istanbulu. Čím více na východ v této zemi půjdete, tím více můžete očekávat útok ze strany kurdských pracujících (PKK), která usiluje o vytvoření vlastního státu.

Zůstaneme-li v Evropě, v povědomí lidí ještě stále zůstávají nedávné útoky v Německu, Belgii, ale i ve Francii, která se ještě vzpamatovává z nedávného útoku v Nice, při němž zemřelo přes 80 lidí.

Od začátku letošního roku došlo ve světě k nejméně 1093 útokům, při kterých přišlo o život téměř 10 tisíc lidí! Celkový přehled všech napadených zemí i organizací, které za útoky stály, najdete podrobně i na stránkách storymaps.

Témata:  terorismus cestování

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy