Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie zavře tábor pro migranty. Co bude s uprchlíky?

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Sydney - Austrálie i přes svou velmi přsnou uprchlickou politiku souhlasí s uzavřením tábora se stovkami migrantů na ostrově Manus na severu Papuy-Nové Guineje.

Sdělila to dnes vláda Papuy-Nové Guineje, která o to žádala. Kdy se sporný tábor uzavře a co bude s tamnímu migranty, ale neuvedla. K tomu se Austrálie zatím nevyjádřila.

Austrálie znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi a posílá je do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Za provozování táborů Canberra těmto zemím platí. Australská vláda prohlašuje, že tímto způsobem bojuje s převaděčstvím a nelegální migrací. Kritici ale poukazují na špatné životní podmínky v detenčních zařízeních.

Nejvyšší soud státu Papua-Nová Guinea v dubnu rozhodl, že australský detenční tábor je protiústavní a že tamní zadržování žadatelů o azyl je porušením jejich práva na osobní svobodu. Soud proto vyzval vlády obou zemí, aby podnikly okamžité kroky s cílem ukončit zadržování 900 migrantů.

Premiér Papuy-Nové Guineje Peter O'Neill hned poté slíbil, že bude imigrační centrum uzavřeno. Neprodleně také požádá Austrálii, aby navrhla alternativní řešení pro zadržované běžence.

Témata:  Austrálie Papua Nová Guinea uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy