Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko zpřísní zákony proti extremismu, trestným činem bude apartheid

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenská vláda dnes schválila návrh změn trestního zákona a trestního řádu, kterými chce docílit účinnějšího boje proti projevům extremismu.

Podle předlohy bude například trestná nejen podpora a propagace hnutí k potlačení práv a svobod jiných osob, ale už i samotné založení takového hnutí.

Mezi trestné činy navrhla vláda zařadit delikt apartheidu, tedy snahy o zachování útlaku a nadvlády jedné rasové skupiny nad jinou.

Po schválení návrhu parlamentem bude trestné činy extremismu na prvním stupni projednávat pouze Specializovaný trestný soud, který se v současnosti zabývá nejvážnějšími kriminálními případy.

Loni soudy na pětimilionovém Slovensku potrestaly za extremistické trestné činy zhruba tři desítky osob. Oproti předchozímu roku to představuje pokles o přibližně polovinu.

Podle slovenské generální prokuratury se projevy extremismu přesouvají na sociální sítě a internetová fóra, což komplikuje vyšetřování. Odborníci zase upozornili, že policie některé případy extremismu vyšetřuje coby přestupky, za které hrozí pouze pokuta.

Témata:  Slovensko extremismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy