Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR obnovila výrobu plutonia, jaderné testy nepřeruší

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Tokio - Severní Korea potvrdila obnovení výroby plutonia a dala najevo, že hodlá pokračovat v jaderných zkouškách tak dlouho, dokud se bude cítit ohrožována ze strany USA.

Informovala o tom dnes japonská agentura Kjódó s odvoláním na severokorejský ústav pro atomovou energii, který dohlíží na provoz v jaderném zařízení v Jongbjonu.

O tom, že KLDR patrně obnovila provoz svého zařízení na výrobu plutonia, které může režim v Pchjongjangu každoročně zásobovat materiálem pro výrobu jedné jaderné bomby či hlavice, hovořila již na začátku června Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Šéf MAAE Jukija Amano tehdy řekl, že v jaderném provozu v Jongbjonu obnovil provoz reaktor o výkonu pět megawattů, který lze využívat buď k obohacování, nebo k přeměně plutonia.

Činnost reaktoru v Jongbjonu byla zastavena v roce 2007 v rámci dohody, v níž se KLDR zavázala ukončit jaderný program výměnou za humanitární pomoc. Činnost reaktoru obnovila KLDR v roce 2013, kdy země provedla svůj třetí nukleární test. V srpnu 2014 byl provoz zařízení pozastaven.

Témata:  Severní Korea jaderné palivo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy