Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První muslimky dostaly na pláži ve Francii pokuty za nošení burkin

Muslimové, islám
Muslimové, islám
Foto: Pixabay

Cannes - První muslimky dostaly ve Francii pokuty za nošení takzvaných burkin. Plavky zakrývající tělo včetně hlavy podle úřadů zdůrazňují příslušnost k náboženství, což odporuje laickým zásadám republiky a může narušit veřejný pořádek.

Tři ženy ve věku 29, 32 a 57 musely každá zaplatit 38 eur (1000 Kč) na pláži ve městě Cannes, které jako první koncem července burkiny zakázalo. Dalších šest muslimek odešlo z pláže po první výzvě a pokuty nedostalo.

Zakazování tradičních plavek muslimkám vyvolalo v zemi, která se označuje za kolébku lidských práv, živou polemiku. Organizace proti islamofobii CCIF podala žalobu, kterou ale soud v Nice zamítl a podpořil zákaz. Ke kauze se má nyní vyjádřit Státní rada, nejvyšší správní soud Francie, kde žije pět až šest milionů muslimů, tedy téměř deset procent obyvatel země.

Zákazy nošení burkin dnes podpořil také socialistický premiér Manuel Valls. "Za burkinami je myšlení, že ženy jsou od přírody necudné, nečisté, že tedy musí být zcela zahaleny. To je neslučitelné s hodnotami Francie a republiky. Republika se musí vůči provokacím bránit," řekl Valls v rozhovoru, který zveřejnila média.

Zákaz naopak kritizoval italský ministr vnitra Angelino Alfano, který projevil obavy, že povede k novým teroristickým útokům. V rozhovoru pro list Corriere della Sera prohlásil, že zákaz v několika francouzských městech nezapůsobil právě nejlépe. Podle něho je třeba se vyvarovávat provokací.

Série atentátů ve Francii si od začátku loňského roku vyžádala více než 200 mrtvých a oživila protimuslimské nálady. V poslední době se terčem teroristického útoku stalo především jihofrancouzské město Nice, kde islamista najel nákladním autem do davu lidí a 85 jich zabil. Nedávno také vtrhla dvojice muslimů do kostela v Normandii. Zavraždili tam kněze.

Témata:  Francie muslimové Manuel Valls

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy