Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemoc šílených krav je zpátky. Ve Francii našli nemocné zvíře

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Paříž - Ve Francii se po 12 letech objevila nemoc šílených krav. Zvíře pocházelo z Arden na severovýchodě země a ministerstvo zemědělství uvedlo, že spotřebitelů se tento případ nijak nedotkne.

Kráva, u níž se minulý týden objevilo podezření na bovinní spongiformní encefalopatii (BSE), byla testována na tuto nemoc pozitivně. Jde o třetí izolovaný případ BSE v Evropě od loňského roku.

Kauza zřejmě povede ke zhoršení statusu Francie z hlediska rizika této nemoci. Světová zdravotnická organizace (WHO) loni Francii udělila status "zanedbatelného rizika", což je nejnižší úroveň a dává se zemím, které prokázaly, že poslední nakažená kráva se na jejich území narodila před více než 11 lety. Několik zemí světa poté zrušilo embargo na dovoz hovězího z Francie.

Nový případ BSE by mohl zasáhnout vývoz hovězího z Francie v době, kdy chovatelé hospodářských zvířat ve Francii i v celé EU zažívají těžké časy.

BSE byla poprvé diagnostikována v roce 1986 v Británii, kde v 90. letech decimovala chovy hovězího dobytka. Kvůli pozření nakaženého masa v Evropě zemřelo více než 100 lidí. Všichni z nich se nakazili lidskou formou BSE, takzvanou Creutzfeldt-Jakobovou nemocí (CJD), která je nevyléčitelná.

Témata:  Francie BSE (bovinní spongiformní encefalopatie) - nemoc šílených krav

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy