Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel kanadský režisér Arthur Hiller (†92)

Kino, ilustrační foto
Kino, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Los Angeles - Ve středu zemřel kanadský režisér Arthur Hiller, jehož proslavily především filmy ze 70. let. Celkem natočil přes dvě desítky celovečerních snímků. O jeho úmrtí informovala americká filmová akademie.

Brzy po druhé světové válce, v níž se v kanadském letectvu zapojil do bombardování Německa, se syn polských přistěhovalců přesunul do Hollywoodu, kde v 50. letech začal svou kariéru režírováním Rodiny Addamsovy.

Největší proslulost mu přinesl snímek Love Story z roku 1970 považovaný některými kritiky za jeden z nejlepších romantických filmů všech dob. Poté se věnoval převážně komediím jako Apartmá v hotelu Plaza, Muž jménem La Mancha či Stříbrný blesk.

V letech 1993 až 1997 byl předsedou americké filmové akademie, která uděluje Oscary. "Byla jsem členkou rady (akademie) během jeho předsednictví a měla to štěstí, že jsem zažila jeho zanícenost pro práci v akademii a celoživotní vášeň pro filmové vyprávění příběhů," uvedla k Hillerově skonu současná předsedkyně akademie Cheryl Booneová Isaacsová.

Témata:  úmrtí filmy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy