Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Los Angeles zasáhne velké zemětřesení, varují vědci

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Los Angeles – Vědci z  Jet Propulsion Laboratory (JPL) v Pasadeně varují, že oblast Los Angeles zasáhne velké zemětřesení. To by oblast mělo s pravděpodobností 99,9 procent zasáhnout do dubna 2018.

Skupina expertů NASA vychází z řady „miniotřesů", které byly pod LA zaznamenány. Právě ty prý kumulují obrovskou energii, která se v příštích měsících a letech musí nutně projevit. Zemětřesení je téměř nevyhnutelné a zasáhne oblast v okruhu asi 60 mil, tedy asi 100 kilometrů. Informuje o tom stanice CBS Los Angeles.

Odborníci JPL předpovídají jeho sílu na nejméně 5,0 stupně Richtera. „Je tu dostatek uložené energie na zemětřesení o velikosti 6,1 až 6,3," uvedla geofyzička Andrea Donnellanová, které oblast s dalšími sedmi vědci pomocí radarů a GPS monitoruje.

Vědci podle serveru poukazují na rok 2014, kdy město La Habra v jižní Kalifornii prožilo zemětřesení o síle 5,1. Podobné otřesy očekávají právě i v „Městě andělů".

Nicméně Robert Graves, americký geolog a seismolog a koordinátor jižní Kalifornie pro nebezpečí zemětřesení, vyjádřil ohledně této studie pochybnosti. Podle něj existuje asi 85procentní šance, že tuto oblast nějaké zemětřesení v příštích třech letech zasáhne – bez ohledu na tuto studii.

Bez ohledu na rozdíl v procentech, vědci se shodují, že pravděpodobnost, že alespoň středně velké zemětřesení Los Angeles v příštích třech letech zasáhne, je vysoká. „Všichni musíme být připraveni. To není pro LA nic nového," dodal seismolog.

Témata:  zemětřesení USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy