Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U zrodu Islámského státu stáli Belgičané, tvrdí prestižní média

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Brusel - U vzniku radikální organizace Islámský stát stáli tři občané Belgie. Dnes to uvedla agentura Belga a magazín Foreign Policy.

Tři občané Belgie byli v roce 2013 přítomni při založení extremistické organizace Islámský stát. Pocházejí z vlámského města Vilvoorde ležícího poblíž Bruselu a podle amerického časopisu Foreign Policy se zúčastnili ustavujícího setkání organizace.

Foreign Policy se opírá o svědectví bývalého bojovníka této džihádistické organizace. a tvrdí, že všichni tři byli členy málo početné, ale mediální známé skupiny Sharia4belgium se sídlem v Antverpách, která požadovala zavedení muslimského práva šaría v Belgii.

"Belgické zpravodajské služby i město Vilvoorde věděly, že tři členové Sharia4belgium se zradikalizovali a odešli do Sýrie koncem roku 2012 nebo začátkem roku 2013," uvedl místostarosta Vilvoorde Hans Bonte pro agenturu Belga.

Podle tamních médií mělo jít o Azahafa Nabila (bojové jméno abú Sajjáf), Zakariu Asbaia (abú Zubair) a Magomeda Saralapova (abú Šišan Bildžikí).

Foreign Policy dále uvádí, že tito tři mladí Belgičané přísahali věrnost vůdci Islámského státu Abú Bakru Baghdádímu. Mladíci ale neměli důkladnou znalost Koránu a ostatními džihádisty byli vnímáni spíše jako "blázni", kteří do Sýrie přišli za dobrodružstvím.

Podle zástupce vilvoordskeho starosty je nejméně jeden z trojice belgických "zakladatelů" mrtvý. Úřady mají také informace o tom, že i druhý z džihádistů byl zabit v Sýrii, ty jsou ale zatím neověřené.

Témata:  Islámský stát Belgie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy