Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku se spekuluje o partajním zlatu a údajných devizových fondech

Michail Sergejevič Gorbačov (v době své
Michail Sergejevič Gorbačov (v době své "slávy"), je ruský a bývalý sovětský komunistický politik, který byl v letech 1985–1991 vůdcem Sovětského svazu. Pokoušel se o změny, které by vedly ke zlepšení fungování sovětského komunistického a politického systému a k ukončení studené války, ale které vedly i ke konci vlády Komunistické strany Sovětského svazu (KSSS) a k rozpadu sovětského impéria.
Foto: www.wikipedia.org

Moskva - V Rusku se už roky spekuluje o takzvaném partajním zlatu a údajných devizových fondech, které po rozpadu SSSR a zákazu Komunistické strany Sovětského svazu (KSSS) beze stopy zmizely. Šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov k tomu dnes řekl, že se ztráta finančních prostředků dříve nebo později objasní.

"Když jsme zakládali komunistickou stranu Ruska, o účtech KSSS jsme věděli, ale Michail Gorbačov nám nedal ani kopějku," prohlásil Zjuganov. Jeho strana vznikla v roce 1993, dva roky po nezdařeném převratu konzervativních sovětských komunistů, po němž následoval zákaz KSSS.

Ruští komunisté se podle Zjuganova po založení ocitli bez prostředků a museli vyjít jen se stranickými příspěvky. "Kdyby strana vznikla o rok dřív, nikdy bychom takový zlořád nedopustili," postěžovali si šéf ruských komunistů.

Téma "partajního zlata" se v Rusku přetřásalo hlavně v 90. letech. Zatímco podle některých historiků a stranických expertů jde o mýtus, který nelze brát vážně, jiní hovoří o rozsáhlých "černých fondech" KSSS uložených v zahraničních bankách.

"O partajním zlatu věděl stranický pokladník, který vyskočil z okna, ministr vnitra, který je rovněž mrtev, a možná několik dalších lidí, kteří už také nejsou mezi živými. Je to vše otázka budoucnosti," prohlásil šéf komunistů, kterému prý zlato nechybí. "Naším hlavním pokladem jsou stranické kádry," dodal.

Témata:  Rusko Gennadij Zjuganov Michail Gorbačov

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy