Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obžaloba chce pro úřednice za korupci vězení a zákaz činnosti

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kroměříž - Státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová žádá pro tři úřednice finančního úřadu v Kroměříži pět let vězení a pětiletý zákaz výkonu zaměstnání ve státní správě a samosprávě. Podle obžaloby ženy braly úplatky za pomoc při krácení daně. V kauze figuruje i komunistická politička. Rozsudek bude vynesen v úterý.

Podnikateli Milanu Macourkovi, jemuž podle obžaloby pomáhaly, navrhla žalobkyně šest let, a jeho spolupracovnici, zastupitelce Kroměříže za KSČM Kamile Dudové, tři roky podmíněně odložené na pět let.

Dudová měla pomáhat s daňovým řízením obchodníkovi s trvanlivými potravinami Macourkovi. Jeho společnosti DUHAN byla podle Nesvadbové neoprávněně vyplacena daň z přidané hodnoty 22,5 milionu korun a o vyplacení dalších 5,8 milionu se pokusil.

Podle obžaloby se na tom podílely pracovnice finančního úřadu Lenka Burianová, Jarmila Červinková a Alena Olšinová, které tvrdí, že samy odhalily Macourkův podvod. Podle Nesvadbové ale byla jejich trestná činnost prokázána.

Podle obžaloby Macourek na radu Burianové a Červinkové vyráběl fiktivní doklady od dodavatelů za daňová období v letech 2011 a 2012. Podnikatel je podezřelý, že úřednicím za to, že nebudou ověřovat fiktivní doklady ani padělané bankovní výpisy, poskytl každé úplatek 550 tisíc korun.

Ženy vinu odmítly. "Nedopustila jsem se ničeho, nebrala úplatky a ani nedávala panu Macourkovi návody," hájila se Burianová. "Jsem nevinná. Žádné v obžalobě uvedené skutky jsem nespáchala," řekla Červinková. Vinu odmítla i Olšinová.

Macourek se ve své závěrečné řeči omluvil a svých činů litoval. V obžalobě je uveden jako spolupracující obviněný, mohl by tak dostat trest pod pětiletou spodní hranici sazby.

Policie na finančním úřadu zasahovala v září 2013. Pracovnice úřadu jsou stíhány pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, přijetí úplatku a pro zneužití pravomoci úřední osoby. Až 12 let hrozí i Dudové. Podnikatele státní zástupkyně viní také ze zkrácení daně a navíc z podplácení, hrozí mu až deset let vězení.

Témata:  korupce Finanční správa České republiky (FÚ) soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.