Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podezřelý islamista dostal od francouzské vlády omylem velký obnos peněz

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž – Belgičan tuniského původu Farouk Ben Abbes se v roce 2010 dostal ve Francii do vězení po předběžném obvinění z terorismu. Za neoprávněnou vazbu mu později bylo přiznáno odškodnění. Jak se teď ukázalo, Francie mu omylem vyplatila mnohem vyšší částku, než měla.

Francie omylem vyplatila podezřelému islámskému radikálovi výrazně vyšší odškodnění za neoprávněnou vazbu, než na jaké měl nárok. Abbes se v roce 2010 dostal do vazby po předběžném obvinění z terorismu, byl totiž podezřelý, že plánoval útok v pařížském klubu Bataclan, témže klubu, v němž zaútočili teroristé loni na podzim. Později byl ale zproštěn obžaloby a propuštěn, načež podle agentury AP požádal o náhradu škody.

V roce 2014 soud jeho nárok uznal a přiznal mu za neoprávněnou tříměsíční vazbu částku odškodnění za morální újmu 6000 eur (asi 150.000 Kč) a náhradu újmy materiální - tedy výdajů na právní zastupování v celkové výši 12.960 eur. Na svém webu to uvedlo francouzské ministerstvo spravedlnosti v reakci na článek listu Le Parisien, který na případ upozornil, ale neoprávněně vyplacenou částku uvedl ještě vyšší.

Stát se proti rozhodnutí odvolal a soud loni v lednu rozhodl, že Abbes má nárok na morální odškodnění 6000 eur a tisíc eur soudní výdaje. Z dosud neznámých důvodů ale ministerstvo spravedlnosti vzalo v potaz původní rozhodnutí, nikoliv odvolací a v únoru mu vyplatilo navíc 11.960 eur s úroky.

Nyní je muž v domácím vězení v Toulouse jako potenciálně nebezpečná osoba, musí se podle Le Parisien pravidelně hlásit na policii a je stíhán kvůli terorismu v jiném případě.

„Příčiny chyby zjišťujeme a použijeme všechny prostředky, abychom přeplatek dostali zpět," napsalo ministerstvo v prohlášení.

Témata:  Francie terorismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy