Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý ministr je proti zákazu burek. Je to údajně proti svobodě vyznání

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére sice uvádí, že nošení islámských oděvů, které zcela zahalují tvář žen, není v souladu s hodnotami německé společnosti, na druhé straně ale prý bude těžké něco takového zakázat.

Vzhledem ke svobodě náboženského vyznání se podle něj nedá očekávat, že by se podařilo burky a nikáby zakázat. „Jsme proti tomu, aby lidé v Německu byli plně zahalení. Nemá to místo v naší zemi a neodpovídá to našemu chápání role žen," řekl ministr. „Není ale možné zakázat všechno, co odmítáme," citoval ho server deníku Handelsblatt.

Případný zákaz oděvů zahalujících tvář by podle de Maiziéra navíc narazil u nejvyšších soudců v Karlsruhe. „I když k naší společnosti patří ukazování obličeje, nepodporuji všeobecný zákaz zahalování. Pravděpodobně by ho zrušil ústavní soud," řekl.

Experti z oblasti práva už dříve uváděli, že podle jejich výkladu se na burky a nikáby vztahuje svoboda vyznání zakotvená v německé ústavě.

Také kancléřka Angela Merkelová burky odsoudila. Z jejího pohledu má prý v Německu zcela zahalená žena sotva možnost se integrovat. Jaký názor má na možný zákaz burek a nikábů ale neprozradila.

S nápadem zakázat burky minulý týden vyrukovali zemští ministři vnitra zvolení za Křesťanskodemokratickou unii (CDU), jejímiž členy jsou i de Maiziére a Merkelová. Spolkový ministr vnitra ale návrh odmítl i s poukazem na to, že ve Francii, kde zákaz nošení oděvů zahalujících tvář platí od roku 2010, se od zavedení zákona počet žen v burkách nesnížil.

V Německu žijí asi čtyři miliony muslimů, tvoří pět procent celkové populace. Podle Ústřední muslimské rady ale burky nebo nikáby nosí jen zlomek všech muslimek. Poslední studie na téma zahalování, kterou Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) provedl v roce 2009, ukázala, že dvě třetiny německých muslimek nenosí ani šátek.

Témata:  Německo de Thomas Maiziére muslimové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy