Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gülenova obvinění budou přímo v Turecku prověřovat američtí vyšeřovatelé

Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Washington – Ankara obvinila z pokusu o nepodařený puč islámského duchovního Fethullaha Gülena (75). Požádala proto Spojené státy, kde duchovní žije, o jeho vydání. Američané proto pošlou do Turecka pracovní skupinu, která bude prověřovat jeho obvinění z protistátní trestné činnosti.

Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na činitele americké vlády.

Turečtí představitelé obviňují Gülena, který žije v azylu v Pensylvánii, ze zosnování červencového pokusu o převrat a Ankara žádá Spojené státy o jeho vydání. Duchovní je obviněn z deseti trestných činů, včetně pokusu o svržení vlády.

Američané první tureckou žádost o vydání odmítli jako nedostatečně odůvodněnou, druhou nyní zkoumají. Washington dává najevo, že Turecko musí předložit přesvědčivé důkazy Gülenova zapojení do puče.

Turecký premiér Binali Yildirim před týdnem řekl, že 24. srpna na návštěvu Ankary přiletí americký viceprezident Joseph Biden. O dva dny před ním má podle premiéra dorazit do Turecka skupina amerických vládních expertů, aby zde jednala o právních otázkách souvisejících s procesem Gülenova vydání.

Gülen obvinění odmítá a chce, aby vyšetřování týkající se jeho údajného podílu na převratu vedl nezávislý mezinárodní orgán. Turecká justice podle něj není nezávislá, a proto by nemohlo být zaručeno jeho právo na spravedlivý proces.

Témata:  USA Turecko Fethullah Gülen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy