Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlín vrací do Polska uprchlíky. Varšava z toho nadšená není

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Varšava – Polská televize TVN 24 dnes uvedla, že Německo do Polska stále častěji vrací uprchlíky ze třetích zemí. Dříve je přitom nechávalo být. Teď ale Berlín poukazuje, že má dost vlastních.

Německo jen za první pololetí vrátilo Varšavě asi 4000 migrantů, což je přibližně stejně jako za celý loňský rok. V nejbližší době má následovat vrácení dalších čtyř stovek běženců, pocházejících vesměs z Čečenska.

„Pro většinu uprchlíků je Polsko pouze zastávkou, kde podají žádost o azyl a vzápětí vyrážejí dál, hlavně do Německa. Letos je ale naši západní sousedé výjimečně často posílají zpět," uvedla stanice.

Televize také připomněla, že podle stávajících pravidel má být uprchlík vrácen do té země schengenské zóny, kde si podal první žádost o azyl. Německo tyto běžence vracet může, ale nemusí. Původně benevolentní Berlín teď svůj přístup změnil.

Země je totiž přeplněné uprchlíky ze všech koutů světa. Aby systému alespoň trochu odlehčily, vracejí německé úřady do dalších zemí osoby, které se dostaly na německé území s porušením azylových procedur. Polsko musí tyto migranty přijmout, nadšené prý ale podle stanice není.

„Musíme se starat o naše bezpečí," zdůraznil náměstek polského ministra vnitra Jaroslaw Zieliński. Zkušenost podle něj praví, že většina lidí, donucených k návratu do Polska, i tak ze země znovu odjede.

Problém se podle Polska týká především ruských občanů čečenské národnosti. Pokud požádali o azyl v Polsku, nemohou před posouzením odjet do ciziny. Když je v Německu chytí, mohou být deportováni. „Žádný Čečenec nepovažuje Polsko za cílovou zemi," poznamenal politolog Mikolaj Iwanow. Tito běženci mají často příbuzné na západě a právě za nimi se snaží dostat.

Témata:  Německo Polsko uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy