Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrůzostrašná procházka: Čína otevřela největší a nejdelší skleněný most na světě + VIDEO

Čínská zeď
Čínská zeď
Foto: Pixmac

Peking - Čína má další nej - otevřela největší a nejdelší skleněný most světa. Procházka po něm je ale trochu hrůzostrašný zážitek, lidé vidí pod nohama propast hlubokou 300 metrů. Bezpečnost mostu vzbuzovala trochu obavy, ale most odolal i poměrně drsným zkouškám...

Skleněný most stojí v provincii Chu-nan v národním parku Čang-ťia-ťie. Stavbu dělníci dokončili už v prosinci, ale otevřena byla až teď. Mimo jiné po tvrdých zkouškách jeho bezpečnosti. Návštěvníci totiž chodí doslova po skle - po deskách třívrstvého skla, které je dělí od pádu do třísetmetrové hloubky.

Zdroj: YouTube

Ještě předtím, než na most vpustili první turisty ho dělníci důkladně prověřili. Například do něj bušili kladivy a nechali po něm přejet i automobil. Všechno dobře dopadlo, a tak mohl být most otevřen. Limit pro denní návštěvnost je osm tisíc lidí.

Most, který doplňuje další čínskou kuriozitu - prosklenou vyhlídku ve tvaru podkovy ve výšce 716 metrů v Čchungčchingu - navrhl pro Číňany izraelský architekt Haim Dotan. Most spojuje dvě skály, kterým Číňané začali přezdívat "avatarské", protože se na nich točil filmový trhák Avatar. Celková délka stavby je 430 metrů a mostovku tvoří 99 skleněných obdélníků.

Témata:  Čína Most

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy