Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko v boji proti migraci: Sobotka chce zjednodušit rušení práva uprchlíků na azyl

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka dnes navrhl, aby soudy automaticky rušily právo na azyl pro ty uprchlíky, kteří byli usvědčeni z trestného činu.

Už nyní mohou uprchlíci, kteří se v Rakousku dopustí trestného činu, přijít o právo na azyl a o povolení k pobytu. Musí o tom ale v samostatném řízení rozhodnout Spolkový úřad pro zahraniční věci a azyl (BFA), který se záležitostí začne zabývat teprve po vydání pravomocného rozsudku.

Podle Sobotkova návrhu by soudy současně s vynesením rozsudku měly rozhodnout rovněž o tom, zda uprchlík přijde o právo na azyl.

Ministerstvo vnitra chce společně s ministerstvem spravedlnosti vypracovat seznam zločinů, za které by hrozilo odebrání azylu.

Sobotka také navrhuje, aby ze země byli vypovídáni i ti uprchlíci, kteří se dopustí trestného činu a kteří pocházejí ze země, v níž je ozbrojený konflikt. Mezinárodní právo sice zakazuje deportaci takových osob do jejich země původu, podle ministra by ale měli být odsunuti do bezpečného třetího státu, který leží na cestě, po níž do Rakouska přišli.

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.