Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá vláda zvažuje obnovení branné povinnosti

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Německá vláda by měla ve středu schválit novou koncepci civilní obrany. Podle návrhu by se mohla obnovit branná povinnost, která byla zrušena před pěti lety

Německo zrušilo brannou povinnost v roce 2011. Vláda tento krok zdůvodnila tím, že nevidí žádné vojenské ani politické zdůvodnění toho, proč by odvody měly pokračovat. Letos v červnu uvedla ministryně obrany Ursula von der Leyenová, že navzdory napětí mezi Západem a Ruskem a navzdory islamistickému terorismu nevidí důvod brannou povinnost obnovovat.

Návrat k odvodům Němců do armády může podle navržené koncepce přijít v okamžiku, kdy bude třeba zajistit "civilní podporu bojovým jednotkám". Podle Spiegel Online to znamená například situaci, kdy by se němečtí vojáci museli v rámci NATO podílet na ochraně vnější hranice aliance před útočníkem.

Koncepce zároveň předpokládá, že v případě obnovení branné povinnosti by se civilní firmy musely podílet na renovaci fungujících kasáren nebo výstavbě nových, aby bylo možné zajistit ubytování pro nové vojáky.

Témata:  Německo Německá armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy