Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letecký útok USA slaví úspěch. Druhý nejvyšší velitel Islámského státu byl zabit

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Damašek/Washington - Při americkém leteckém útoku na východosyrské město Rakka byl zabit druhý nejvyšší velitel Islámského státu (IS). Podle agentury AFP se jedná o Abdara Rahmána Kadúlího.

Informaci o její zabití dnes přinesla americká televize NBC s odvoláním na zdroje z Pentagonu. Terorista užíval několik jmen a jde o druhou nejvýše postavenou osobu ve strukturách IS.

Americký ministr obrany Ashton Carter na tiskové konferenci ve Washingtonu označil usmrceného teroristu za Hadžiho Imáma a řekl, že muž vykonával funkci ministra financí IS. Podle AFP jde o bojovou přezdívku Kadúlího. Jeho smrt podle Cartera omezí schopnost IS organizovat bojové operace v Sýrii a Iráku a verbovat nové bojovníky.

Podle dostupných informací byl Kadúlí členem irácké odnože teroristické organizace Al-Káida a v roce 2012 se připojil k Islámskému státu v Iráku a Levantě (ISIL), dnešnímu IS.

Loni v květnu za informace o jeho úkrytu Spojené státy vypsaly odměnu sedm milionů dolarů.

Témata:  Islámský stát U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy