Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo na nohou: Návrh na zásobení občanů vzbudil rozruch

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Strategie civilní ochrany z dílny německého ministerstva vnitra má 6 stran a je první velkou změnou v této oblasti za více než dvacet let. Koncepci bude ve středu schvalovat kabinet kancléřky Angely Merkelové.

Uplatnit by se koncepce mohla třeba v případě rozsáhlého hackerského útoku, který by z provozu vyřadil důležité části infrastruktury jako jsou elektrárny nebo čističky vod.

Největší rozruch vzbudila část návrhu, která počítá s tím, že se obyvatelé Německa předzásobí základními potravinami, které by měly vydržet do doby, než stihnou na situaci zareagovat státní úřady. Některým toto opatření připomíná doby studené války, kdy byly takové přípravy samozřejmostí.

"Obyvatelstvu se doporučuje udržovat individuální zásoby potravin na dobu deseti dní," stojí v koncepci, která lidem také doporučuje mít stranou zásoby zdravotně nezávadné vody na pět dní. Ministerstvo vnitra přitom počítá se spotřebou dvou litrů vody na osobu denně. Lidé by podle resortu měli mít také domácí lékárničku, svíčky, zápalky, dřevo na otop, baterky, baterie, teplé deky nebo peníze v hotovosti.

Aby obyvatelé udržovali podobné zásoby základních potravin, už delší dobu radí Spolkový úřadu pro ochranu obyvatelstva. Jeho doporučení pro jednotlivce a dvoutýdenní období jsou přitom zcela konkrétní: 4,9 kila obilných produktů, brambor nebo rýže, 5,6 kila zeleniny a luštěnin, 3,7 kila mléčných produktů, 3,6 kila ovoce a ořechů, 2,1 kila masa nebo vajíček, 0,5 kila tuku a olejů.

Aktualizovaná strategie počítá také s řadou opatření na straně veřejných a státních institucí. Například nemocnice mají mít dostatečné zásoby antibiotik, očkovacích látek a jodových tablet, tedy látek, které by byly akutně potřeba v případě útoku chemickými, biologickými nebo jadernými zbraněmi.

Návrhy ministerstva vnitra a jejich načasování už kritizovala opozice. "Stále nové návrhy, mezi které patří i doporučení ke křečkování, mohou lidi naprosto znepokojit," nechal se slyšet šéf poslanců Levice Dietmar Bartsch, podle něhož vláda mezi Němci zcela vědomě šíří strach.

Aktualizace civilní ochrany je podle resortu ale nutná. Načasování strategie do doby nedlouho po červencových teroristických útocích je prý náhodné. Na koncepci se pracovalo několik let.

Návrh sice uvádí, že "útok na německé území, který by si vyžádal konvenční obranu země, není pravděpodobný", ale přesto nelze takové budoucí ohrožení vyloučit a je třeba se na ně připravit.

Témata:  Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy