Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Majetek Billa Gatese dosáhl výše 90 miliard dolarů, to je polovina HDP Česka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

New York - Agentura Bloomberg dnes napsala, že majetek Billa Gatese dosáhl výše 90 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč). To odpovídá asi půl procentu ročního výkonu americké ekonomiky či polovině HDP České republiky.

Proti prvním měsícům roku zakladatel společnosti Microsoft zbohatl o téměř 20 procent a jeho majetek je nyní o 13,5 miliardy dolarů vyšší než majetek světové miliardářské dvojky - španělského oděvního magnáta Amancia Ortegy.

Na konci minulého týdne se tržní hodnota Gatesova majetku dostala na 90 miliard dolarů. Gates za to vděčí růstu akcií firem, do nichž investuje, jako je například Canadian National Railway nebo Ecolab.

V prvních měsících roku hodnota Gatesova majetku klesla na dvouletá minima kolem 76 miliard dolarů, pak se ale díky růstu akciových trhů vrátila na předešlé úrovně kolem 85 miliard USD.

Témata:  Bill Gates nejbohatší lidé světa ekonomika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy