Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zajatkyně IS už nevydržela znásilňováni, polila se benzínem a zapálila

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Berlín – Světová média už přinesla celou řadu příběhů žen zajatých Islámským státem, zejména těch, které pochází z jezídské komunity. I přesto každá další výpověď šokuje a ukazuje krutost bojovníků, kteří se neštítí znásilňovat a vraždit pro zábavu. Server Daily Mail přinesl výpověď jezídské teenagerky Jasmíny, která byla unesena Islámským státem a která se raději zmrzačila, než by se nechala dále znásilňovat.

Jasmína (18) byla unesena před dvěma roky a v zajetí Islámského státu strávila pouze týden. I přesto si následky ponese na celý život – a to nejen kvůli tomu, že byla opakovaně znásilněna. Pak se jí podařilo utéct, dostala se do uprchlického tábora v severním Iráku.

Dívka byla v zajetí opakovaně znásilněna, což zanechalo hluboké jizvy na její duši. I v táboře ji pronásledovaly noční můry. Jednou si myslela, že se islamisté vrátili, domnívala se, že jejich hlasy slyší před svým stanem. A tak se rychle polila benzínem a zapálila.

Jasmína se chtěla zmrzačit, chtěla, aby už pro džihádisty nebyla žádoucí. Plameny jí spálily vlasy, ruce a obličej – úplně přišla o nos, rty a uši – a zůstala fyzicky znetvořená. Teď se léčí spolu s další asi tisícovkou jezídů v Německu.

Naděje na pomoc jí svitla ve chvíli, kdy se u jejího stanu v uprchlickém táboře objevil německý lékař Jan Ilhan Kizilhan. Ona a další ženy získaly povolení k pobytu v Německu na dva roky, pokud ale požádají o azyl, pravděpodobně ho bez problémů dostanou.

Jasmína říká, že nemá důvod k návratu do Iráku, kde strávila sedm dní v zajetí IS poté, co ji i její rodinu při útěku do hor chytili militantní bojovníci. Muži byli zabiti, ženy a děti odvedeni, vzpomíná dívka. Poté, co unikla, byla vyděšená a neustále plakala.

„Jejich hlas mi zněl v uších. Slyšela jsem jejich hlasy, byla jsem tak vyděšená. Nemohla jsem to už snést," vzpomíná dívka. Ona i její rodina – rodiče, sestra a dva bratři – teď žijí v rodinném domě v Německu.

Mnohé dívky o svém utrpení mluvit nechtějí, Jasmína se ale domnívá, že je důležité, aby byly jejich příběhy zveřejněny. „Svět by se měl dozvědět, co se nám stalo, aby se to nemohlo opakovat," vysvětluje. Jasmína musí nosit přiléhavé oblečení, aby chránila svou citlivou pokožku, a stroj u jejího lůžka jí pomáhá dýchat, protože má poškozený nos a dýchací cesty.

Doufá, že nakonec bude moci chodit do školy a že si zlepší svou němčinu a naučí se anglicky. Ráda by si pak našla práci v oblasti počítačů. Teď ji však čeká 5 až 15 operací. Sní o tom, že bude moci vyjít na ulici bez toho aniž by se za ní lidé otáčeli a děti plakaly, když ji uvidí.

Témata:  Islámský stát Jezídové

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy