reklama

Kritici smlouvy známé jako Komplexní hospodářská a obchodní dohoda mezi EU a Kanadou (CETA) chtějí zabránit tomu, aby dohoda po říjnovém summitu unie a Kanady vstoupila byť jen provizorně v platnost.

Informoval o tom dnes server Spiegel Online. Kritici dohody CETA se obávají, že volný obchod s Kanadou ohrozí současnou míru ochrany spotřebitelů a životního prostředí.

Odpůrci dohody CETA shromáždili na 125.000 plných mocí, na jejichž základě se němečtí občané připojují k ústavní stížnosti proti CETA. Stížnost chtějí předat ústavnímu soudu v Karlsruhe 31. srpna. Kromě úplného zastavení smlouvy žádají soud i o vydání předběžného opatření, aby dokument nemohl vstoupit v platnost ani provizorně ještě před jeho ratifikací národními parlamenty evropských zemí.

Dohoda by měla být podepsána na summitu EU s Kanadou. Za obvyklých okolností by pro její schválení, jako u ostatních dohod uzavíraných unií, stačil souhlas vlád zemí EU a Evropského parlamentu. Evropská komise ale navrhla proces, který počítá i s ratifikacemi v národních parlamentech členských zemí. Než by se parlamenty k dohodě vyjádřily, dohoda by platila v provizorním režimu.