Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budapešť nabízí Srbsku policisty, mají chránit hranici

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Hajdukovo - Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér dnes informoval o tom, že Budapešť nabídla Srbsku pomoc s ochranou hranic. Od začátku roku prošlo Srbskem podle dostupných údajů přes 103.000 migrantů. Úřady uvádějí, že se podařilo zabránit 5000 nezákonných přechodů hranic a že bylo postaveno před soud 356 lidí podezřelých z pašování celkem 2000 běženců.

Maďarsko nabízí Srbsku své policisty, aby pomohli střežit srbské hranice s Makedonií a Bulharskem před migranty, kteří směřují do západní Evropy. Uvedl to Pintér, který se ve vesnici Hajdukovo u maďarských hranic setkal se srbským resortním kolegou Nebojšou Stefanovičem.

„Maďarsko nabídlo Srbsku pomoc při ostraze (jižní) hranice... s policisty a s právní pomocí," řekl podle agentury Reuters Pintér po schůzce se srbským kolegou. Stefanović dodal, že obě ministerstva jsou připravena posoudit, kde by mohlo být nejvíce potřeba posílit policii, až se zhorší počasí a migrační trasy se opět přesunou z moře na pevnou zem.

Do Evropské unie loni přišly statisíce uprchlíků a migrantů, mnozí z nich využili takzvanou balkánskou cestou vedoucí přes Řecko, Makedonii a Srbsko. Trasa byla v březnu uzavřena, část běženců se však dál pokouší ilegálně pronikat přes hranice. Někteří pak začali ostřeji hlídané makedonské hranice obcházet přes Bulharsko.

Jde většinou o běžence pocházející z Blízkého východu, Asie i z Afriky, kteří se snaží do bohatších evropských zemí dostat přes Maďarsko, ačkoli tamní úřady od loňského podzimu zpřísnily trestní postih ilegálního vniknutí do země, hranice obehnaly plotem a ostnatým drátem a vyslaly na ně posílené bezpečnostní složky.

V Srbsku se podle oficiální údajů v současné době zdržuje asi 4000 migrantů, převážně ze Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu a Bangladéše. Ve snaze zvýšit účinnost ostrahy hranic, zavedl Bělehrad v červenci smíšené hlídky složené z policistů a vojáků.

Témata:  Maďarsko Srbsko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy