Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kanadský premiér Harper po deseti letech opustil politiku

Summit G7 v Německu, kanadský premiér Stephen Harper, Dunald Tusk a David Cameron
Summit G7 v Německu, kanadský premiér Stephen Harper, Dunald Tusk a David Cameron
Foto: g7germany.de

Ottawa - Po téměř desetiletí v premiérské funkci, které ukončila loňská volební porážka, odchází z politiky dlouholetý první muž kanadské politiky Stephen Harper.

Sedmapadesátiletý někdejší vůdce konzervativců to v pátek oznámil na svém twitterovém účtu. Podle agentury Bloomberg se hodlá věnovat práci v poradenské firmě.

"Opuštím politiku s hrdostí na to, co se našemu týmu podařilo dokázat," uvedl dnes Harper, který vedl kanadskou vládu od roku 2006 až do loňska, kdy jeho konzervativcům uštědřili těžkou porážku liberálové současného premiéra Justina Trudeaua. Po prohraných volbách odešel Harper z čela konzervativců a nyní se vzdal i poslaneckého mandátu.

Muž, který vedl svou stranu ke třem volebním vítězstvím, se poprvé stal poslancem již v roce 1993. Zatímco během jeho prvního období u vlády se zemi ekonomicky dařilo, z úřadu odcházel kritizován za způsobenou hospodářskou recesi a přísnou daňovou politiku.

Témata:  Stephen Harper Kanada

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy